Verksamhet

 

Jönköping Gripenbergs Järnväg, JGJ, anses emellanåt vara en av de mer väldokumenterade järnvägarna med 600 mm spårvidd i landet. Det är en av "de sju" banor för denna spårvidd som byggdes för persontrafik. JGJ, och ett par till 600 mm banor, byggdes i slutet av 1800-talet som ett transportmedel som gav en stor chans för jordbruksbygder att växa upp. Många av dessa blev ett viktigt transportmedel för bygdens invånare även om de i många fall drogs med allvarliga ekonomiska problem. När bilismen med lastbilar och bussar tog fart hade dessa järnvägar ingen chans och de försvann en och en under 30-talet eller däromkring.

Vi som driver den här sidan vill skapa en sida med så mycket information och detaljer som vi bara kan hitta så här runt 100 år efter banans existens. Vi har bildat en forskningsgrupp som tillsammans ska sammanställa och utforska den information som finns. Vi startade en fristående grupp för att samla in aktiviteter som redan pågick antingen inom andra föreningar eller av privatpersoner.
Även om du inte deltar i verksamhetens kärna så hoppas vi att du hör av dig, alla pusselbitar är värdefulla och behövs, och naturligtvis att du kommer finna denna sida intressant att utforska!


Har du information om JGJ?

Vi är intresserade att ta emot allt vi någonsin kan få tag i om JGJ! Har du något själv eller känner någon som har information, hur lite och obetydligt det än kan vara, kontakta oss! Du når oss via sidan Om oss i menyn.

Om bilder m.m. på sidan

Vi gör alltid vårt yttersta för att utreda varifrån bilder och annan information kommer. I de fall vi vet så ska det framgå av text i anslutning till bilden (eller annan info). Om du hittar något vi visar där något är fel eller du har mer, eller korrekt, information kring ursprung så hör av dig!

Text Anders Östlund